Zona de catarare Valea Pelesului - Sinaia
HomeContact
Informatiile de orice natura din acest site (text, imagini, cod HTML sau CSS) nu pot fi utilizate sub nici o forma (transmitere, copiere, publicare, etc) fara acordul scris al autorului.

Reguli pentru protejarea traseelor


La Sinaia au inceput sa apara frecvent modificari ale traseele (atat ale mele cat si ale celorlalti): spituri scoase sau adaugate fara nici o logica sau prize sapate, care scad valoarea traseului (in "Ohihna si Tratament" sau in "Supozitorul cu frunze" cruxul poate fi trecut acum pe prize sapate). Un alt caz suparator este "topul" montat de Laurentiu Posarlie in "1.84 m" sub crux-ul cotat 8- (in care a fost adancita si priza cheie), reducand dificultatea traseului la 7-. (Intre timp am reparat traseul ...)

Modificarea abuziva a unui traseu prin montarea de spituri suplimentare (retro-bolting) - pentru ca ti-e frica de un metru de cadere in plus - este o incalcare a acelei etici pe care ne-am asumat-o atunci cand am inceput sa practicam escalada. Un traseu este "opera de arta" a echipatorului, dar daca totusi consideri ca traseul trebuie modificat, ia legatura cu autorul acestuia si explica-i propunerea ta. Daca autorul este necunoscut sau nu poate fi contactat, discuta oportunitatea modificarii in cadrul comunitatii de cataratori care frecventeaza zona si conformeaza-te parerii majoritatii.

Daca in pasajul care te depaseste sapi o priza care sa-ti ascunda impotenta, nu faci decat sa te minti si sa murdaresti ideea de escalada. Daca nu poti urca un traseu, antreneaza-te si vino inapoi cand esti pregatit, nu strica celor care se catara mai bine decat tine placerea escaladarii unui traseu dificil. Sau du-te la panou, unde poti sa-ti fixezi cate prize si asigurari vrei, acolo unde ai nevoie...

In escalada cautam probleme de rezolvat, iar rezolvarea lor ne face placere. Modificarea traseului nu rezolva problemele, doar le schimba !

Recent am observat la Sinaia un nou efect al mitocaniei romanesti: urechile de spit "de firma" din unele trasee au fost furate si/sau inlocuite cu niste ruginituri facute din cornier, iar topurile cu "maillon rapide" au disparut sau, in cel mai bun caz au fost inlocuite cu carabiniere (pompieresti) din otel. Cine a putut fi atat de idiot incat sa creada ca are ceva de castigat prin saracirea unui traseu ?

Un alt obicei prost pe care il vad des in zonele de escalada este montarea manselor direct din inelele, lanturile sau carabinierele fixate de echipator in topul traseeulor, ceea ce duce la uzura lor rapida. Pentru a pastra traseul intact trebuie sa montati mansele prin carabinierele proprii si sa folositi inelele de la top doar pentru rapel.

Amatorii de dry-tooling au inceput sa urce traseele de escalada. Efectul este vizibil deja: prize rupte, alveole adancite, stanca zgariata. Dry-tooling-ul este o disciplina diferita de escalada si se practica pe trasee echipate special. Exista destule cariere dezafectate (Sfanta Ana, Poiana Tapului) in care se pot echipa trasee fara grija degradarii stancii sau a traseelor de escalada.

Top

Protejarea zonelor de escalada


In Sinaia, ca si in alte zone de escalada au inceput sa se vada urmele fluxului de turisti sau de cataratori: resturi de mancare, sticle, cutii de conserve ruginite, bidoane din plastic, pachete de tigari si chistoacele aferente. Inainte de a fi prea tarziu trebuie sa ne civilizam si sa-i civilizam si pe cei care lasa toate astea pe terenul nostru de joc.

Avertizari pe copacii din valea Pelesului

Solutia este la indemana oricui: la plecare aduna toate resturile (chiar si pe cele gasite acolo, aruncate de altii) si cara-le la prima pubela intalnita pe drumul de intoarcere. Atrage atentia celor care arunca gunoaie ca trebuie sa le adune si sa le care in afara zonei de escalada. Curatenia ar putea fi o solutie si in problema ursilor care apar din ce in ce mai des in zonele de catarare in cautarea resturilor de mancare lasate de vizitatori.

Daca aprinzi un foc, pe langa pericolul de incendiu mai apare si inconvenientul afumarii peretilor. Am vazut cu totii cum arata o surplomba afumata de focurile aprinse dedesupt (Poiana Stanii, Prapastia Ursilor...) si nu vrem asa ceva pe traseele noastre.

Oricat ai simti nevoia sa zbieri pentru varii motive, nu trebuie sa uiti ca si ceilalti au nevoie de liniste, ca au venit acolo sa se catere sau sa se plimbe prin padure, nu sa asculte urletele de bucurie ale unui catzarator fericit ca i-a iesit pasul sau injuraturile unuia frustrat ca a dat chix intr-un traseu.

Top

Documente despre etica alpina (download)


UIAA Mountain Ethics Declaration (en, PDF - 480 kB)

Noua forma a codului etic pentru activitatile montane, publicata in octombrie 2009, care inlocuieste "Declaratia Tyroleza" adoptata in 2002.Principiile "Leave No Trace" (en, PDF - 44 kB)

Documentul este redactat de o organizatie non-guvernamentala americana numita "Leave No Trace" si este o lectura foarte utila. Daca principiile se vor aplica in zonele de catarare, vom reusi sa le pastram curate pentru cei care le vor vizita dupa noi. Esenta principiilor este simpla: nu modifica nimic din ce gasesti acolo, sterge urmele vizitei tale !Climbing Management Plan (en, PDF - 3,4 MB)

Access Fund este o organizatie non-guvernamentala americana care militeaza pentru accesul liber in zonele de catarare si pentru conservarea acestora (limitarea impactului catararii asupra mediului). Planul de management al catararii redactat de Access Fund contine multe informatii utile despre metodele de conservare a zonelor de escalada (care pot fi aplicate si in Romania). Documentul poate fi folosit ca un ghid pentru intocmirea documentatiei necesare in relatia cu autoritatile (ex. Agentii de Protectia Mediului, Parcuri Nationale, etc.) pentru accesul la zonele de catarare aflate in arii protejate.Top