Manual de catarare traditionala curata

Folosirea protectiilor active

Meniul paginii

Protectiile active convertesc fortele de tractiune care sunt aplicate asupra lor in lungul fisurii in forte transversale (orientate spre peretii fisurii) prin intermediul pieselor mobile din componenta lor. Aceasta actiune produce cresterea proportionala a fortelor de frecare care apar la contactul dintre stanca si dispozitiv, care se opun smulgerii protectiei din fisura (din aceasta cauza, standardele UIAA-125/EN-12276 numesc protectiile active "ancore frictionale").

Atunci cand nu sunt incarcate, protectiile de acest tip se mentin in fisuri tot datorita fortelor de frecare, dar acestea sunt mobilizate prin impingerea exercitata de niste arcuri asupra partilor mobile aflate in contact cu peretii fisurii.

Acest principiu de functionare face ca protectiile active sa poata fi montate in fisuri cu pereti paraleli. Totusi, din cauza ca eficienta lor depinde direct de marimea fortelor de frecare mobilizate la contactul dintre came si peretii fisurii, aceste dispozitive nu sunt indicate pentru tipurile de roci cu coeficient redus de frecare si chiar contraindicate in cazurile in care peretii fisurii sunt uzi, murdari sau acoperiti cu gheatza.

De asemenea, din cauza fortelor mari pe care le transmit asupra peretilor fisurii, protectiile active nu sunt recomandate pentru folosirea in roci cu rezistenta mica la compresiune, care s-ar putea sfarama in zonele de contact, sau pentru folosirea in zone friabile, unde apare pericolul de dislocare a bolovanilor.

Friend - "prietenul" cataratorilor

Istoria friend-urilor

Prototip de friend

In multe zone de catarare traditionala exista fisuri perfecte, continue, cu pereti paraleli si netezi, in care asigurarea cu protectii pasive este dificila sau chiar imposibila. In timp, nevoia de asigurare in traseele care parcurg aceste fisuri i-a determinat pe cataratori sa inventeze si sa perfectioneze diferite modele de protectii active, dar cele mai multe aveau functionalitate limitata.

Unele dintre aceste modele pot fi vazute in site-ul Istoria camelor

In 1978, dupa mai multi ani de testare si de perfectionare a prototipurilor (in imaginea alaturata este unul dintre acestea) americanul Ray Jardine, fost cercetator la NASA, a reusit sa construiasca un model cu adevarat functional, destinat asigurarii in fisurile cu pereti paraleli, pe care l-a numit "friend".

  Initial, Jardine si-a numit creatia "Grabber". Intr-o zi, in timp ce se pregateau sa intre intr-un traseu, Kris Walker, coechipierul lui Ray, vroia sa-l intrebe pe acesta daca a adus noile protectii, dar si-a amintit ca trebuie sa fie discret, pentru ca dezvoltarea modelului se facea in mare secret, iar in zona se aflau si alti cataratori. In consecinta, a intrebat: " Did you bring your… ah… Friends ?" (Ti-ai adus... prietenii ?)

Astfel, noul dispozitiv a fost botezat "Friend", iar primul model comercial s-a dovedit atat de bun, incat Wild Country l-a produs pana de curand (2007) sub numele "Forged Friend".

In Romania se foloseste curent numele "Friend" [frend] pentru toate dispozitivele cu came actionate cu arcuri (SLCD - Spring Loaded Camming Devices), in acelasi fel in care toate copiatoarele sunt numite "Xerox". Din aceasta cauza, in continuare voi folosi si eu denumirea generica "friend".

Jardine nu a reusit sa gasesca in America un fabricant pentru friend-urile sale, dar l-a convins pe englezul Mark Vallance de utilitatea lor, iar acesta a infiintat firma Wild Country pentru a fabrica acest model de protectie activa care a revolutionat catararea traditionala.

Unghiul de atac constant

Noul dispozitiv avea patru came independente, opuse doua cate doua si dispuse simetric pe acelasi ax, fiecare fiind actionata de un arc. Incarcarea se aplica pe mijlocul axului prin intermediul unei tije rigide, in care se facea asigurarea. Pentru montarea in fisura, camele erau retrase cu ajutorul unor cabluri subtiri, fixate pe fiecare cama si pe manerul comun de actionare.

Eficienta dispozitivului se datoreaza formei speciale a camei folosite, al carei contur urmeaza o spirala logaritmica, ceea ce permite ca unghiul sub care sunt aplicate fortele asupra peretilor fisurii sa fie constant, indiferent de deschiderea camelor (imaginea alaturata).

Unghiul de incidenta

Pentru ca un friend sa reziste intr-o fisura, trebuie indeplinita conditia: tg a < µ, unde "a" este unghiul de incidenta a fortele asupra peretilor fisurii (imaginea din stanga), iar "µ" este coeficientul de frecare la contactul cu stanca.

Pentru primul model comercial, Ray Jardine a folosit un unghi de atac al camelor de 13,75 grade, pe care multi fabricanti il folosesc si in prezent ca unghi de referinta pentru proiectarea noilor dispozitive cu came.

Datorita acestor caracteristici constructive, un friend va functiona intr-un anumit interval de dimensiuni de fisuri si nu doar pentru o anumita deschidere. Astfel, un set uzual de 8-10 friend-uri folosit in catararea libera traditionala acopera in mod continuu deschideri de fisuri de la 10-12 mm pana la 100-120 mm, sau chiar mai mari.

Caracteristici constructive ale modelelor actuale de friend-uri

Modele diferite de friend

In timp, modelul initial a suferit modificari importante, in mare parte datorate fabricantilor care vroiau sa produca friend-uri, dar nu detineau patentul pentru aceasta inventie.

Cea mai remarcabila imbunatatire, care in prezent este folosita la toate modelele, a fost inlocuirea tijei rigide a modelului initial cu un cablu central prevazut cu o bucla pentru asigurare, iar mai tarziu a aparut modelul cu un cablu in forma de "U", fixat pe capetele axului camelor.

Flexibilitatea oferita de cablu face ca friend-ul sa fie mai putin sensibil la miscarile corzii si permite incarcarea lui peste marginea fisurilor orizontale sau oblice, ceea ce era problematic in cazul tijei rigide, din cauza efectului de parghie.

In imagine sunt cateva modele diferite de friend: de sus in jos, Metolius Power Cam si DMM 4CU, ambele cu cablu in forma de U, apoi Metolius Master Cam si Wild Country Helium Friend cu cablu central.

Toate friend-urile actuale sunt echipate cu o bucla din chinga pentru asigurare. La unele modele (de ex. 4CU din imaginea de mai sus) chinga este dublata si se poate extinde, ceea ce ofera mai multe optiuni de asigurare.

Friend BD Camalot deschis si inchis

O alta modificare interesanta apare la "Camalot" fabricat de Black Diamond, la care fiecare dintre cele doua perechi de came opuse este dispusa pe cate un ax propriu (in imaginea alaturata este un C4 marimea #3 in pozitie complet deschisa si inchis in pozitia de montare).

Prin dublarea axei si majorarea unghiului de atac la 14,5 grade, acest model obtine un raport de expandare mai mare, ceea ce inseamna ca are capacitatea de a acoperi mai multe dimensiuni de fisuri. Totusi, aceasta caracteristica este rezultatul unui compromis prin care se sacrifica o parte din fortele de frecare mobilizate la contactul cu peretii fisurii. Din aceasta cauza, eu prefer sa folosesc acest model doar in roci care au coeficient mare de frecare (granit, conglomerat etc.).

DMM Dragons

Recent, odata cu expirarea patentului detinut de Black Diamond, DMM Wales a scos pe piata un model cu axe duble similar cu C4 (dar cu altfel de tija si cu chinga extensibila), denumit Dragon (imaginea din dreapta), ale carui came au unghiul de incidenta de 13,75 grade, ceea ce-l face mult mai eficient decat modelul american in rocile cu coeficient de frecare mai mic, cum este calcarul. De asemenea, din 2016 firma Wild Country produce propriul model de friend cu axe duble, care seamana destul de mult cu C4, dar pentru care pastreaza unghiul original al camelor de 13,75 grade.

Se observa ca la modelele cu axe duble, camele nu se pot roti peste pozitia in care sunt complet deschise, datorita rezemarii lor pe axul camelor opuse. Din aceasta cauza, fabricantii sustin ca friend-urile respective pot fi montate si pasiv, in pozitie deschisa (forma de "umbrela") si garanteaza si rezistenta lor in aceasta pozitie. Nu am avut nevoie sa folosesc un friend in acest fel, insa cred ca aceasta caracteristica poate fi utila atunci cand dispozitivul scapa intr-o zona mai larga din interiorul unei fisuri, in care ar putea totusi sa reziste sprijinindu-se pe camele complet deschise.

Si alti fabricanti au gasit solutii pentru limitarea deschiderii camelor peste o anumita pozitie (in general prin rezemarea reciproca a camelor opuse prin intermediul unor proeminente ale corpurilor camelor), dar banuiesc ca scopul lor a fost mai curand sa usureze montarea friend-ului prin reducerea cursei manerului de retragere a camelor, decat sa ofere o posibilitate de montare ca protectie pasiva.

Totem Cam

In ultimul timp, probabil datorita concurentei comerciale dintre firmele producatoare, dar si datorita interesului pentru dezvoltarea echipamentului, au aparut noi modele de friend-uri in care se reflecta eforturile pentru reducerea greutatii (de ex. Metolius Ultralight) sau marirea raportului de expansiune (de ex. Omega Pacific Link Cam, Metolius Supercam).

Un asemenea model - considerat de unii utilizatori ca fiind revolutionar - este Totem Cam (stanga), care functioneaza dupa un principiu diferit de cel al friend-urilor "clasice": cablurile de sarcina nu sunt prinse de axa camelor, ci direct de came, care au un unghi de incidenta mult mai mare, dar care asigura o aderenta mult mai buna (dupa afirmatiile fabricantului...) la peretii fisurilor.

De asemenea, au fost concepute modele specializate pentru anumite situatii specifice. Astfel, pentru fisuri deschise au fost create friend-uri "offset" la care perechea de came care se monteaza spre interiorul fisurii are dimensiuni mai mici, pentru folosirea in roca slaba anumite modele (de ex. Metolius Fat Cam) au came mai groase pentru marirea suprafetei de contact cu peretii fisurii, iar pentru montarea in spatii inguste (de ex. alveole) exista modele cu doar trei came, ceea ce reduce latimea dispozitivului (Black Diamond C3, Metolius TCU, DMM 3CU) sau cu patru came, dar cu capul foarte ingust, cum sunt Metolius Master Cams, Black Diamond X4 sau Fixe Aliens.

  Pentru exemplificarea diversitatii friend-urilor, imaginile de mai jos prezinta trei modele care au deschideri similare dar care difera destul de mult din punct de vedere constructiv:

Trei modele diferite de friend       Compararea latimii capetelor

Montarea friend-urilor

Cu exceptia marimilor foarte mici, cele mai multe friend-uri au o rezistenta garantata de peste 8-10 kN. Totusi, aceasta este doar rezistenta mecanica a dispozitivului, determinata pe un stand de probe in atelier si nu garanteaza ca in situatii reale, friend-ul montat intr-o fisura va rezista la fel de mult. Pentru aceasta trebuie sa ai grija ca friend-ul sa fie montat corect, intr-o fisura cu forma adecvata, aflata in stanca solida.

De asemenea, trebuie sa faci diferenta dintre expansiunea totala (de la 0 % la 100 %) pe care o "lauda" fabricantul in cataloage si cea reala, care este mult mai mica (cam jumatate din deschiderea totala) si difera de la un model la altul. Astfel, firmele americane Black Diamond si Metolius recomanda folosirea friend-urilor lor in zona de deschidere 10 % - 60 %, iar firmele englezesti DMM si Wild Country recomanda zona 25 % - 75 %.

  La intrebarile mele in legatura cu aceste diferente dintre specificatiile fabricantilor, inginerul Graham Desroy de la DMM mi-a raspuns ca "un friend functioneaza practic pe intreaga lui acoperire, dar daca este complet inchis este dificil sau chiar imposibil de recuperat din fisura, iar daca este deschis aproape de limita maxima ar putea iesi din fisura in cazul in care roca este mai moale si cedeaza, chiar si foarte putin. DMM recomanda aceste limite (25 % - 75 %) pentru ca acestea sunt deschiderile in care se testeaza ancorele frictionale conform standardelor UIAA-125/EN-12276".

Master CamMaster Cam

Pentru montarea unui friend se retrag camele cu ajutorul manerului (tragaciului) acestora, apoi se pozitioneaza cu grija dispozitivul intr-o zona a fisurii in care peretii sunt paraleli si lipsiti de denivelari pronuntate, se orienteaza cablul in directia incarcarilor anticipate si se elibereaza manerul.

In pozitia finala, toate camele trebuie sa fie deschise in mod egal si simetric iar deschiderea acestora trebuie sa fie cuprinsa in intervalul recomandat de fabricant, altfel stabilitatea asigurarii va fi cel putin indoielnica.

Pentru a avea posibilitatea sa verifici pozitia si deschiderea camelor, friend-ul trebuie montat intr-o zona vizibila a fisurii, dar nu foarte aproape de marginile acesteia, care s-ar putea sparge datorita incarcarilor mari care apar in cazul unei caderi in coarda.

De obicei, eu incerc sa montez friend-urile cat mai aproape de pozitia in care colturile de jos ale camelor sunt coliniare, asa cum se observa in fotografia din dreapta (un Metolius Master Cam montat corect intr-o fisura verticala, in calcar).

Cel mai frecvent, friend-urile se monteaza in fisuri verticale, in care cablul este orientat in jos, pe directia solicitarilor celor mai probabile (cele gravitationale), dar la fel de bine pot fi montate si in fisurile oblice sau orizontale (cum este amplasamentul din imaginea din stanga). Totusi, in aceste cazuri, cu toate ca flexibilitatea cablului permite incarcarea acestuia peste marginea de jos a fisurii, o cadere ar putea produce deformarea lui ireversibila (si scoaterea din uz a dispozitivului).

Un set de carabiniere DMM Alpha Colourpack

  Pentru usurarea alegerii de pe ham a marimii dorite, friend-urile pot fi echipate cu carabiniere care au aceleasi culori ca si camele lor, care sunt fabricate cam de toate firmele mari de echipament.

De exemplu, Black Diamond produce setul de carabiniere Neutrino Rack Pack, colorate la fel ca friend-urile Camalot C4, DMM produce mai multe seturi de carabiniere care au aceleasi culori ca ale friend-urilor Dragon si 4CU (de ex. Alpha Trad din imagine).

De asemenea, CAMP a scos pe piata un set de opt carabiniere Photon care respecta aceeasi schema de culori ca si friend-urile Metolius.

Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca amplasamentul unui friend

Roca din zona in care vrei sa montezi un friend trebuie sa fie foarte solida. Atunci cand apreciezi calitatea stancii trebuie sa iei in considerare faptul ca fortele cu care friend-ul impinge asupra peretilor fisurii sunt de cca. doua ori mai mari decat solicitarea aplicata pe cablul de asigurare (de ex. un friend tractionat cu 5 kN va impinge in fiecare perete al fisurii cu o forta de 10 kN), motiv pentru care dispozitivul nu se va monta dupa bolovani desprinsi sau dupa placi subtiri care s-ar putea disloca si nici in zone cu roca alterata sau fisurata, care s-ar putea sparge sub presiunea camelor.

De asemenea, asigura-te ca peretii fisurii sunt uscati si ca nu sunt acoperiti cu pamant, licheni, straturi de roca dezagregata sau gheatza, care ar putea micsora fortele de frecare care mentin dispozitivul in fisura si implicit rezistenta asigurarii.

In zona in care se amplaseaza friend-ul, fisura trebuie sa aiba deschidere cat mai uniforma. Daca fisura ar avea deschidere variabila, iar friend-ul s-ar deplasa sub sarcina sau datorita miscarilor corzii, acesta ar putea ajunge intr-o zona mai larga a fisurii, unde camele pot sa se deschida prea mult ducand la pierderea stabilitatii lui sau ar putea sa avanseze intr-o zona ingusta in care camele sa fie comprimate complet, facand recuperarea dificila, daca nu chiar imposibila.

Friend Black Diamond Camalot C4Friend DMM 4CU

In imaginea din stanga este amplasamentul unui friend Black Diamond C4 #1 intr-o fisura neregulata.

Desi in aparenta aceasta este o pozitie corecta, cu camele retrase 60-70 % si deschise in mod egal si simetric, friend-ul este montat intr-o zona in care fisura se largeste atat dedesuptul cat si deasupra lui si este situat prea aproape de margini.

In acest caz, daca friend-ul ar scapa chiar si foarte putin in jos atunci cand este solicitat in cazul unei caderi sau daca ar face pasi in sus in fisura datorita miscarilor corzii, camele exterioare s-ar deschide, iar stabilitatea lui ar putea fi compromisa.

In acest caz particular, pentru cresterea sigurantei si eficientei protectiei am folosit un friend ceva mai mic, montat putin mai sus si mai in interiorul fisurii, intr-o zona cu peretii paraleli (imaginea din dreapta), iar pentru asigurarea acestuia am folosit o bucla mai lunga, pentru a limita efectul miscarilor corzii.

Deplasarea unui friend in fisura

  Atunci cand cablul friend-ului este miscat in lungul fisurii, dispozitivul are tendinta sa pivoteze in jurul uneia dintre perechile de came opuse.

Daca miscarile se repeta in ambele sensuri (pozitiile succesive din diagrama alaturata), friend-ul va face "pasi" spre interiorul fisurii. Datorita acestui fenomen, dispozitivul se deplaseaza in fisura, iar daca aceasta are deschidere variabila in zona amplasamentului, friend-ul isi poate pierde stabilitatea sau se poate bloca.

Daca exista posibilitatea ca friend-ul sa fie afectat de miscarile corzii, asigurarea acestuia se va face cu o bucla mai lunga, care sa micsoreze pericolul de deplasare accidentala in interiorul fisurii.TOP

Dispozitivele "Ball Nut"

Doua nuci montate in opozitie

Pornind de la ideea de a monta doua nuci in opozitie in fisuri cu fetze aproape paralele sau atunci cand dimensiunea fisurii depaseste marimea protectiilor pasive disponibile (imaginea alaturata), cataratorii au incercat replicarea acestei metode printr-un dispozitiv unitar, care sa poata fi plasat cu rapiditate in fisurile de acest fel.

In timp, au fost experimentate diferite modele bazate pe ideea ca doua nuci de diferite forme care aluneca una pe cealalta sunt capabile sa produca expandarea ansamblului in fisura, dar niciunul dintre acestea nu a "prins" cu adevarat, desi in 1983 firma Metolius USA (Doug Phillips) a scos pe piata un model destul de bun numit "Sliders".

Un set complet de CAMP Ballnuts

In cele din urma, Steve Byrne a reusit sa perfectioneze dispozitivele anterioare, ajungand la modelul functional folosit in prezent, care a fost numit "Ball Nut" si care actualmente este fabricat in paralel (se pare ca in aceeasi fabrica din Coreea !) atat de firma americana Trango cat si de firma italiana C.A.M.P.

Setul complet de C.A.M.P. Ball Nuts din imagine cantareste doar 250 g si permite asigurarea in fisuri de 3 - 15 mm, acoperind astfel o zona in care friend-urile nu sunt disponibile sau au rezistente prea mici pentru asigurarea in catararea libera.

Principiul de functionare

Functionarea unui Ballnut

Acest dispozitiv este compus dintr-o nuca din otel (1) prevazuta cu un canal lateral pe care gliseaza o pastila in forma de calota sferica (2). Aceasta este impinsa in pozitia expandata de un arc elicoidal (3) prin intermediul unui cablu rigid care leaga pastila de tragaciul de actionare (4).

O nuca obisnuita are nevoie sa se rezeme pe o proeminenta a peretelui fisurii. Pastila glisanta a dispozitivului joaca tocmai acest rol: datorita coeficientului mare de frecare al partii sale exterioare, care este acoperita cu un strat de cupru, pastila adera bine la peretele fisurii si functioneaza ca un element stationar.

Tractiunea aplicata prin intermediul cablului de asigurare asupra nucii din otel, care are coeficient redus de frecare, o face pe aceasta sa se impaneze intre pastila "sudata" pe un perete al fisurii si peretele opus. Acest efect de pana genereaza presiuni foarte mari asupra peretilor fisurii, ceea ce mobilizeaza fortele de frecare care se opun smulgerii dispozitivului din fisura.

Montarea protectiilor Ball Nut

BallNut #2 montat corect intr-o fisura de cca. 6 mm

Cu exceptia celui mai mic Ball Nut (#1), pe care CAMP il garanteaza la 7kN iar Trango USA (cealalte firma producatoare a acestor protectii) doar la 4 kN, toate celelalte sunt capabile sa suporte incarcari de 8 kN. Totusi, rezistenta mecanica relativ mare a dispozitivului nu garanteaza automat ca asigurarea va opri o cadere in coarda, fie ea chiar si cu factor de cadere mic.

Datorita dimensiunilor reduse ale fisurii, calitatea amplasamentului este greu de inspectat vizual, iar calitatea rocii, forma si curatenia fisurii si pozitia dispozitivului in fisura influenteaza in mare masura rezistenta asigurarii.

Din aceasta cauza, pentru o asigurare eficienta, un Ball Nut trebuie amplasat in fisura cu mare atentie, astfel incat suprafata de contact cu peretii fisurii sa fie maxima, iar cablul sa fie orientat in directia solicitarilor anticipate.

Marimea dispozitivului se va alege astfel incat sa fie doar cu putin mai mica decat deschiderea fisurii, iar peretii fisurii trebuie sa fie curati si netezi (preventiv, fisurile inguste pot fi curatate folosind un extractor de nuci). De asemenea, o usoara ingustare a fisurii in directia solicitarilor va creste simtitor siguranta asigurarii. Datorita formei de calota sferica a pastilei mobile, care se poate adapta la unghiul dintre fetele fisurii, Ball Nut-ul poate fi folosit si pentru asigurarea in fisuri usor deschise spre exterior.

Detaliu

Pentru montare, se retrage pastila mobila cu ajutorul manerului acesteia, se introduce Ball Nut-ul in fisura si se pozitioneaza astfel incat cablul sa fie orientat pe directia anticipata a incarcarilor, apoi se elibereaza manerul pastilei, iar dispozitivul se fixeaza in pozitie printr-o smucitura aplicata prin intermediul buclei de asigurare.

In pozitia finala, pastila trebuie sa fie retrasa intre 50% si 90% din cursa totala, ceea ce asigura o marja de siguranta pentru deplasarile produse in cazul incarcarilor mari. Totusi, chiar si daca montarea este corecta, datorita suprafetelor mici de contact cu stanca, rezistenta asigurarii este direct dependenta de caracteristicile mecanice ale rocii.

In detaliul alaturat se vede capul unui BallNut #2, montat corect intr-o fisura de cca. 6 mm (cel din imaginea de mai sus), la care se observa pastila glisanta retrasa cca. 60% din cursa totala.

Cablul unui Ball Nut este destul de rigid, ceea ce impune asigurarea cu o bucla mai lunga, astfel incat dispozitivul sa nu fie afectat de miscarile corzii. De asemenea, din cauza rigiditatii cablului nu este indicata montarea in pozitii in care acesta ar fi solicitat peste muchii (fisuri orizontale, alveole, etc) sau in alte directii decat in lungul axului dispozitivului.

Personal, din cauza dificultatii inspectarii amplasamentului, consider marimile #1 si #2 de Ball Nuts (pentru fisuri de 3,5 ÷ 7 mm) doar ca pe o solutie de asigurare temporara, pentru cele cateva miscari prin care sa pot ajunge la o posibilitate de asigurare mai solida, dar de obicei ma catar cu incredere deasupra Ball Nuts-urilor #3, 4 si 5 pentru care se pot verifica mai bine conditiile in care se realizeaza contactul cu peretii fisurii.


TOP

Alcatuirea "rack-ului" de protectii active

Protectiile active sunt in general mai pretentioase decat cele pasive, necesitand o foarte buna intelegere a modului lor de functionare si sunt mai greu accesibile datorita preturilor lor ridicate. Totusi, de multe ori acestea sunt absolut necesare pentru asigurarea in locuri in care nu functioneaza nimic altceva. Asadar, dupa ce ti-ai pus la punct un "arsenal" de protectii pasive, este timpul sa-l imbogatesti prin adaugarea de protectii active.

  Echipamentul de trad este scump si atunci cand il cumperi ai putea sa fii tentat sa alegi protectiile de care ai nevoie pe criteriul pretului cel mai mic. Daca vei cumpara protectii de calitate indoielnica pentru ca sunt mai ieftine, de fapt pe termen lung vei cheltui mai mult, pentru ca mai devreme sau mai tarziu vei simti nevoia sa le inlocuiesti cu echipament mai performant, mai usor sau mai sigur. (Americanii spun: "buy nice or buy twice"...)

Cel mai bine este sa te orientezi de la inceput asupra unor modele fabricate de firmele cu reputatie solida, care au standarde de calitate foarte ridicate si ale caror produse sunt garantate si certificate conform normelor CE si UIAA. De asemenea, este indicat sa alegi modele care au vechime pe piata, ale caror caracteristici functionale si fiabilitate au fost deja verificate de mii de utilizatori.

Pentru inceput, te vei concentra pe acoperirea dimensiunilor de fisuri in care simti cea mai mare nevoie de asigurare, dar pentru care rack-ul de protectii pasive nu iti ofera suficiente optiuni. In general, friend-urile cel mai des folosite sunt cele cu marimi medii, care acopera fisuri cu deschideri de 30-60 mm (zona de la chei de degete la chei de palma). Ulterior, la acestea vei adauga marimile mai mici sau mai mari, pe care ai observat ca ai fi putut sa le folosesti in traseele pe care le-ai urcat.

Atunci cand cumperi friend-uri, trebuie sa fii constient ca exista diferente functionale importante intre modelele diferitilor fabricanti, iar unele modele sau marimi sunt mai indicate decat altele pentru anumite tipuri de roca sau pentru anumite dimensiuni sau orientari ale fisurilor. Tine cont de aceste conditii si combina modele diferite in functie de necesitati, in loc sa cumperi de la inceput un set complet din acelasi model.

In final, oricum vei ajunge sa ai seturi complete (in ideea ca echipamentul nu este niciodata "destul"), dar este bine ca acestea sa fie diferite, ceea ce de obicei asigura si o intrepatrundere a marimilor modelelor diferite, astfel incat sa nu existe marimi de fisuri pentru care sa nu ai optiuni de asigurare. De exemplu, o fisura de 50-55 mm este putin cam mare pentru un Camalot C4 #2 si putin cam mica pentru C4 #3. In schimb, aceasta este marimea ideala pentru un DMM 4CU #3 sau pentru un Wild Country Helium Friend #3.

Rack-ul meu de protectii active

  Ca exemplificare, in imaginea alaturata este rack-ul meu de protectii active, format din 17 friend-uri si un set de Ball Nuts, care impreuna acopera fisurile de la 3,5 mm pana la 100 mm. Desigur, nu car mereu in trasee toate cele 22 de protectii, ci le aleg pe cele necesare, in functie de tipul de roca si de posibilitatile de asigurare din traseu.

Pentru facilitarea identificarii protectiilor de pe ham, toate friend-urile Wild Country sunt echipate cu carabiniere DMM Phantom (26 g) colorate in aceleasi nuante ca si camele, iar friend-urile Metolius sunt echipate cu carabiniere CAMP Photon (29 g) care respecta aceeasi schema de culori.


In diagrama de mai jos, in care sunt figurate deschiderile utile ale protectiilor mele active, se observa ca am alcatuit doua seturi care acopera in mod continuu toate dimensiunile de fisuri din intervalul 13-100 mm, iar marimile medii si mari din cele doua seturi se intrepatrund datorita faptului ca sunt modele diferite, ceea ce le face sa se completeze reciproc.

Deschiderile utile ale protectiilor mele active


TOP

Verificarea si intretinerea protectiilor active

Inspectarea periodica a protectiilor active

Protectiile active sunt dispozitive mai complicate, cu multe piese componente dintre care unele sunt mobile, iar la fabricarea acestora se folosesc materiale care au caracteristici diferite. Numarul mare de componente inseamna tot atatea locuri in care pot aparea probleme care sa afecteze siguranta sau buna functionare.

Din aceasta cauza, inspectarea protectiilor active pentru identificarea eventualelor deteriorari trebuie sa fie facuta cu atentie si constiinciozitate inainte si dupa fiecare utilizare. Pentru indicii suplimentare despre verificare si intretinere citeste instructiunile fabricantului, care insotesc produsul respectiv.

  Orice protectie deteriorata, uzata excesiv sau in care nu ai incredere 100 % trebuie sa fie scoasa din uz. Siguranta ta si a echipei de coarda este mai pretioasa decat costul inlocuirii echipamentului deteriorat.


Verificarea protectiilor active trebuie sa acopere cel putin urmatoarele elemente:

Intretinerea protectiilor active

Pentru mentinerea functionalitatii optime a protectiilor active, este necesara intretinerea lor periodica:

Copyright