Manual de catarare traditionala curata

- actualizat pe 28 ian. 2019 -

Trad, protectii mobile, teren de aventura...

Catarare traditionala

In Romania, stilul de catarare in care capul de coarda isi monteaza el insusi asigurari cu protectii provizorii (mobile) pe masura ce inainteaza este numit uneori "traditional" sau "trad" dupa modelul tarilor anglofone, alteori "catarare in teren de aventura" dupa modelul frantuzesc sau este botezat in mod autohton-descriptiv "catarare cu mobile" sau chiar - in mod complet eronat ! - "alpinism".

Totusi, oricum am alege sa-i spunem, realitatea este ca pe noi romanii, mentionarea acestui fel de catarare nu prea ne duce cu gandul la ascensiunile indraznete ale cataratorilor din noile generatii, ci mai curand la parcurgerea asa-ziselor trasee "clasice", in care uneori se mai monteaza si cateva protectii mobile, acolo unde pitoanele roase de rugina s-au rarit prea tare sau nu mai inspira suficienta incredere.

De fapt, in cei treizeci si ceva de ani care s-au scurs de cand escalada sportiva a inceput sa fie importata in "spatiul Carpato-Danubiano-Pontic", multe dintre vechile trasee din muntii nostri au ajuns treptat sa fie considerate prea periculoase si au cam fost lasate in paragina, iar cele care mai sunt inca frecventate au fost echipate cu ancore chimice sau mecanice pentru a fi "mai sigure", adica pentru a deveni accesibile si cataratorilor sportivi majoritari.

Prin alte tari, cataratorii duc la extrem ideea de protejare a stancii: englezii se opun cu vehementa montarii protectiilor fixe in multe dintre zonele lor istorice de catarare, iar cehii isi protejeaza turnurile de gresie folosind ca asigurari mobile doar bucle innodate.

Spre deosebire de acestia, romanii tind sa duca la extrem ideea de protejare a cataratorului, folosind extensiv si fara discernamant mijloacele de amenajare a traseelor specifice escaladei sportive pe "terenul de joc" al tuturor celorlalte stiluri de catarare. Astfel, chiar daca in trasee exista posibilitati naturale de asigurare, acestea sunt adesea ignorate in favoarea infamelor "spituri" (cum sunt numite generic la noi ancorele mecanice sau chimice montate in gauri forate), care sunt considerate mai demne de incredere decat protectiile mobile si mai moderne decat arhaicele pitoane (care totusi se mai folosesc inca...).

Din pacate, procesul rapid de generalizare a escaladei sportive nu a lasat loc si pentru o etapa de diversificare a stilurilor, pe parcursul careia sa se poata cristaliza o forma de catarare curata, bazata pe folosirea sistematica a protectiilor mobile. Ca o consecinta directa, in tara noastra exista foarte putini practicanti ai catararii traditionale curate, in timp ce in alte tari acest stil este in plina dezvoltare, iar dificultatea ascensiunilor cu asigurari mobile se apropie de cea a traseelor de escalada sportiva de inalt nivel.


In mare parte, situatia din Romania se datoreaza lipsei de informatii despre etica si principiile catararii curate, despre echipamentul necesar si despre felul in care acesta poate fi folosit pentru parcurgerea in siguranta a traseelor.

Pentru a ajuta la umplerea acestui gol de informatie, incerc sa transmit prin intermediul acestui site cunostintele pe care le-am acumulat practicand acest stil de catarare, in intentia de a le oferi celor interesati o baza teoretica minimala de la care sa porneasca in experimentarea practica a posibilitatilor si a satisfactiilor pe care le ofera catararea curata - forma moderna a stilului "traditional" de catarare.

Pentru structurarea site-ului, am pornit de la premisa ca notiunile de baza din catarare sunt cunoscute (legarea in coarda, tehnicile de catarare, utilizarea echipamentului obisnuit, coborarea in rapel etc.) si m-am referit aici doar la elementele caracteristice catararii libere traditionale curate pe trasee de una sau mai multe lungimi de coarda: echipamentul specific, utilizarea protectiilor naturale, pasive si active, amenajarea regruparilor si a ancorelor pentru rapel, alegerea liniei traseului si a echipamentului necesar etc.

De asemenea, pentru ca eu consider ca un catarator trebuie sa judece el insusi ceea ce face si nu sa aplice orbeste niste reguli invatate pe de rost, am evitat sa furnizez proceduri care trebuie urmate “pentru ca asa se face”, incurajand in schimb procesul decizional bazat pe intelegerea principiilor si a posibilitatilor de aplicare a acestora in conditiile specifice fiecarei situatii in parte.

  Pentru ca in Romania nu lipsesc doar informatiile despre catararea curata ci si vocabularul specific acesteia, in acest site am adoptat anumiti termeni din jargonul de catarare din tari cu traditie in acest stil, pe care i-am folosit ca atare, in traducerea romaneasca, sau (pentru concizie) in forma "romanizata" care este folosita frecvent si de cataratori (de ex. "anou" din fr. "anneau" in loc de "bucla cusuta din chinga"). Acesti termeni sunt explicati in text, acolo unde apar prima data sau acolo unde am considerat ca este necesar sa lamuresc notiunile folosite.


  Cititorii acestui manual trebuie sa fie constienti ca informatiile scrise sau fotografiile nu pot inlocui cunostintele practice si experienta capatate prin instruirea in situatii reale de catre o persoana competenta. Din aceasta cauza, fiecare catarator va fi direct responsabil pentru felul in care alege sa aplice in practica informatiile cuprinse in acest site.Copyright © Laurentiu Anghel

Informatiile de orice natura din acest site (text, imagini, cod HTML sau CSS etc.)
nu pot fi utilizate sub nici o forma (publicare, preluare etc.) fara acordul scris al autorului.